Fair Friday: gerecyclede sieraden ‘Van Straat’

September 8, 2017

Joehoe, het is Fair Friday! Tijd voor een flinke dosis duurzame inspiratie. In de laatste posts liet ik vooral veel kleding zien maar dit keer heb ik iets anders voor jullie. Wat dacht je van sieraden die gemaakt zijn van afval? Wellicht in eerste instantie schrik je van het idee. Vandaag wil ik laten zien dat het zeker mooi kan zijn. Astrid van ‘Van Straat’ laat zien dat het kan.

Ze noemt zichzelf een recycle freak, vind regelmatig bruikbare stukken op straat, shopt het liefst bij de kringloop en is verzot op strandjutten. Hoe is ze op het idee gekomen om zelf sieraden te gaan maken van afval? Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en het haar te gaan vragen.

astrid-vanstraat-upcycling-duurzamesieraden-sieradenvanafval-kimbuining.com

Q: Je maakt sieraden van afval. Hoe ben je op het idee gekomen om dit te gaan doen?

‘De reden dat ik me zo met recycling bezig houd (of eigenlijk upcycling, waarbij afval een nieuwe functie krijgt), is omdat ik van mening ben dat er al genoeg spullen op de wereld zijn. Ik was altijd al van de tweedehands kleding en meubels, maar tijdens een reis met mijn vriend en camper is de recycle- freak in mij pas echt omhoog gekomen.

Het begon met armbandjes van aangespoeld touw en door de beperkte financiële middelen en de zeeën van tijd, werden er steeds meer upcycled sieraden gemaakt

Ik denk dat dat door combinatie veel tijd en weinig geld kwam. En nu word ik er gewoon heel erg blij van als iets wat waardeloos leek, is omgetoverd tot iets nieuws. En hoe hopelozer hoe beter. Alles bekijk ik met de overtuiging dat het iets moois kan worden: afval van straat (vandaar de naam ´Van Straat) aangespoelde stukken touw van het strand, kapotte kleding, keukenafval. Er is zoveel her te gebruiken.

Nieuwe producten worden vaak gemaakt op baisis van een ontwerp waarbij de juiste materialen worden gekozen. Bij de upcycled sieraden van Van Straat is dit juist andersom.

Die worden gemaakt op basis van het materiaal. Het experimenteren en leren is dus niet gestopt. Voor elk gevonden stukje touw, afgedankt kledingstuk of verpakking wordt tenslotte een nieuwe vorm bedacht. De sieraden hebben dus altijd een afval- product als basis. Soms wordt dit aangevuld met bijvoorbeeld een tweedehands sluiting en pas als het niet anders kan worden er nieuwe materialen gebruikt. De ingrediënten worden er altijd bij vermeld. ‘

Astrid wil graag mensen inspireren. Hen laten zien dat alles mooi kan zijn. Zodat afval met anderen ogen bekeken wordt, spullen minder snel weggegooid worden en er misschien wat vaker iets opgeraapt wordt. Ze noemt zichzelf geen milieu activist maar vindt wel dat ‘we’ wat minder zouden mogen consumeren.

Ik vind het echt inspirerend om te zien hoe Astrid puur vanuit intuïtie te werk gaat. Zo maakte ze voor mij een armbandje van strandafval dat perfect past bij mijn tengere bouw.

Wil je meer weten over Astrid en haar werk? Klik dan hier om naar haar website te gaan.

Sieraden gemaakt van afval. Zou jij het dragen?

 

About

Hoi, Ik ben Kim!

Ik heb besloten om er vol voor te gaan en mijn dromen waar te gaan maken – ben bewust kleiner gaan wonen – startte in 2015 mijn eigen bedrijf – maak sinds kort video’s op YouTube – draag alleen nog maar duurzame mode én coach ondernemers om vol zelfvertrouwen online te (gaan) ondernemen.

Bloggen is mijn lust en mijn leven. Via deze blog wil ik jou inspireren om bewust na te denken over de stappen die je maakt in jouw leven.

4 comments

 1. Comment by Lotte

  Lotte Reply September 8, 2017 at 7:46 am

  Wat leuk! Mijn oma haakte altijd tasjes en etuis van gebruikte plastic tassen helemaal niet in me opgekomen dat je er met dat en andere gebruikte dingen ook gewoon sieraden kan maken.
  Lotte recently posted…Dimphy Gold | PoletteMy Profile

 2. Comment by Lidia

  Lidia Reply September 8, 2017 at 11:36 am

  Wat een inspirerend verhaal! Ik vind het zo tof wat je voor elkaar kunt krijgen met zo weinig, topwerk Astrid!
  Lidia recently posted…Fair Fashion Friday 58My Profile

  • Comment by Astrid

   Astrid Reply September 10, 2017 at 9:36 am

   Dankjewel Lidia!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge