Kim onderneemt #2: Wel of geen auto?

October 9, 2017

Wel of geen auto? Een van de punten waar ik als duurzame ondernemer regelmatig over pieker. Ik probeer zo bewust mogelijk te leven. Ben kleiner gaan wonen, koop alleen nog maar tweedehands, fairtrade, vintage en duurzaam gefabriceerde kleding maar heb wél een auto.

In de serie ‘Kim onderneemt’ wil ik je meenemen in mijn leven als duurzame ondernemer. Van mijn favoriete marketing boeken tot aan het lanceren van mijn eigen product. In deze serie wil ik graag mijn overpeinzingen met jou delen met als doel om jou te inspireren om vol zelfvertrouwen je hart te gaan volgen. Want dat ondernemen een groot avontuur is, dat moge duidelijk zijn!

Vandaag wil ik graag een persoonlijk topic met je delen want…

komt het niet raar over als ik, als duurzame ondernemer auto rijd?

Auto’s zijn immers enorm vervuilend voor het milieu. Hoe kan je als ondernemer je op dit vlak verantwoorden? Allereerst wil ik beginnen met aangeven dat ik het best ‘heavy’ vind als mensen aan mij vragen hoe duurzaam ik ben als ondernemer. Zo nu en dan ontmoet ik iemand tijdens een netwerk borrel die mij een soortgelijke vraag stelt. Heel eerlijk; ik kan hier vrijwel niks mee. Want hoe relatief is duurzaamheid wel niet? Wat ik duurzaam vind, vindt jij wellicht totaal niet duurzaam. Laten we vooral niet met een wijzend vingertje naar elkaar gaan bewegen.

Elk begin is goed. Het maakt niet uit hoe je begint met bewuster leven. Of je nou start met het eten van minder vlees, met het dragen van duurzame mode of alleen al start met het kopen van een Dopper omdat je geen plastic flesjes meer wilt kopen. Niemand mag oordelen over jouw manier van leven. Toevallig zei mijn kantoorgenote Gabriëlle vorig week dat ze eerst bang was dat ik problemen zou hebben met haar leren tas en manier van leven. Ze vond zichzelf – vergeleken met mij- niet bepaald duurzaam en was bang dat ik alleen met duurzame mensen mijn kantoor wou delen. Voor mij totaal niet relevant want ik werk juist zo graag met haar samen omdat ik haar vertrouw, weet dat ze verdomd goed in haar werk is (bedankt voor het editen van mijn teksten!) en omdat ze gewoon een super leuk mens is. Waarom zou haar leren tas mij tegenhouden van onze samenwerking? Ik heb nota bene zelf genoeg vintage leren tassen in huis. Die leren tas is totaal irrelevant. Geloof me.

Toch voel ik zelf ook een stukje onzekerheid als het om mijn auto gaat. Stiekem zou ik graag zelfs een upgrade willen omdat ik enorm veel last van mijn rug krijg na een rit die langer dan een uur duurt. En ja lieve mensen, deze ritten maak ik de laatste tijd regelmatig.

Zo was ik afgelopen week in Limburg voor een business retraite, had ik daar tevens afspraken met klanten en probeerde ik daarom voor het eerst een hybride auto uit. Mijn bevindingen deel ik snel met je.

De nadelen van een auto

Het hebben van een eigen auto heeft nadelen.

– Zo kost een auto aardig wat geld. Zelfs als je een klein blikje zoals ik heb. Denk aan parkeerkosten, APK keuringen, benzine, verzekering en onderhoud. Mijn auto kost naar schatting minstens €2500- €4000,- per jaar. En ja, dat is best veel.

– Een auto vervuilt het milieu en is schadelijk voor het menselijk lichaam. Wegtransport is de grootste vorm van stikstofoxides. Deze worden veroorzaakt door verbranding van brandstoffen op hoge temperaturen. NO2 is schadelijk voor mensen omdat het schade toebrengt aan de longfunctie. Daarnaast zijn stikstofoxides ook de veroorzaker van o.a. zure regen. En dan hebben we het nog niet gehad over de uitstoot van CO2 wat effect heeft op klimaatverandering en over de productie van de auto’s an sich.

De voordelen van een auto

Er zijn voor mij aardig wat voordelen van een auto. Vooral gezien ik in Groningen woon en mijn familie maar ook klanten overal verspreid door het land woonachtig zijn.

– Dankzij mijn auto bespaar ik enorm veel tijd en geld op OV

– Kan ik ook in de avonduren familie bezoeken (serieus in die pittoreske Drenthse dorpen rijdt na 18:00 uur geen bus meer..)

– Hoef ik niet met de trein lange afstanden te reizen. Iets waar ik tot op de dag nog veel moeite mee heb (yes, ook ik heb mijn angsten)

– Voel ik een intense vorm van vrijheid. Ik kan namelijk gaan en staan waar en wanneer ik maar wil.

Gezien vrijheid echt een van mijn grootste waarden is in het leven, kan ik mij ook niet voorstellen dat ik ooit mijn auto weg zou doen. Opgroeiend in een dorp in Drenthe was het echt een doorn in mijn oog dat ik in de avonden door grote open vlakken moest fietsen en als ik terugdenk aan mijn studententijd waar ik meer dan 1,5 uur langer moest reizen om van mijn studentenkamer naar huis te gaan.. nee, ik pas.

Noem me een luxe poes, verwend. Dat mag. Maar ik merk dat het hebben van een auto zeker handig is als je in het Noorden woont. Ik heb wel eens gedacht aan het delen van mijn auto. Ik deel immers ook mijn tuin met mijn buur maar ik weet niet of mijn verzekering daar zo blij van wordt.

Heb jij een auto?

About

Hoi, Ik ben Kim!

Ik heb besloten om er vol voor te gaan en mijn dromen waar te gaan maken – ben bewust kleiner gaan wonen – startte in 2015 mijn eigen bedrijf – maak sinds kort video’s op YouTube – draag alleen nog maar duurzame mode én coach ondernemers om vol zelfvertrouwen online te (gaan) ondernemen.

Bloggen is mijn lust en mijn leven. Via deze blog wil ik jou inspireren om bewust na te denken over de stappen die je maakt in jouw leven.

2 comments

 1. Comment by Manon

  Manon Reply October 9, 2017 at 6:52 am

  Soms is het gewoon nodig om een auto te hebben, ik heb er een maar zodra het niet hoeft pak ik hem niet. Nadeel alleen is dat ik al werk op een industrie terrein waar je echt niet kan komen met het OV of ik doe er 2 uur over terwijl ik er met de auto in een halfuur ben. Ik geef je groot gelijk!
  Manon recently posted…Redenen om te investeren in een goede yoga mat.My Profile

 2. Comment by Amke

  Amke Reply October 11, 2017 at 8:22 am

  Ik snap je dilemma heel goed. Zelf heb ik geen auto, maar dat komt ook omdat ik 1) met de trein reizen gewoon heel relaxed vind (dan kan ik tijdens de reis bijvoorbeeld nog werken) en 2) in het centrum van Utrecht woon en het sowieso een crime is om daar een auto kwijt te kunnen. Maar voor sommige stukken scheelt het zoveel tijd om met de auto te gaan (plus van 3 keer overstappen en met een buurtbus ergens heen moeten, wordt niemand blij). Gelukkig kan ik dan vaak wel een auto lenen. Misschien kun je inderdaad denken aan manieren waarop je je auto duurzamer kunt gebruiken. Door inderdaad toch te gaan delen bijvoorbeeld. En trouwens: met de auto op vakantie gaan is dan wel weer heel veel beter dan met het vliegtuig. Dus als je ‘m daar voor inzet, is het weer winst ;). Waar ik wel benieuwd naar ben: rijd jij electrisch?
  Amke recently posted…Dag van de Duurzaamheid: 10 dingen die je niet hoeft te hébbenMy Profile

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge